Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Ενημέρωση Μελών - Απόψεις του ΔΣ/Συνδέσμου της Τάξεως επί Θέματος Εγγραφής του Συνδέσμου ως μέλους της ΠΟΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών)

Αγαπητοί συμμαθητές,

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση τον Φεβρουάριο του 2023, ετέθη από συμμαθητή μας η πρόταση για εγγραφή του Συνδέσμου μας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΣ).

Επειδή δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί απόφαση σε εκείνη τη Γενική Συνέλευση, καθόσον δεν είχε υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία και ενημέρωση των μελών του Συνδέσμου, αποφασίσθηκε το θέμα να το χειριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ των μελών του νέου ΔΣ, ενώ εκλήθη και ο Πρόεδρος της ΠΟΣ σε συνάντηση για να ενημερώσει το ΔΣ επί της ΠΟΣ (οργάνωση, δράση, μέλη κλπ).

Μετά από όλα αυτά, το ΔΣ του Συνδέσμου, αποφάσισε το θέμα να τεθεί για συζήτηση και λήψη απόφασης στην επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του έτους 2024.

Το ΔΣ του Συνδέσμου, έκρινε σκόπιμο να αποστείλει στα ενεργά τακτικά μέλη του μια ενημέρωση για την ΠΟΣ, καθώς και τις απόψεις του, ώστε στην Τακτική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί για το έτος 2024, να είναι όλοι ενήμεροι για το θέμα και να ληφθεί απόφαση κατόπιν ψηφοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σας αποστέλλουμε τα παρακάτω:

Σε ό,τι αφορά το Ιστορικό, το Καταστατικό, την Οργάνωση, την λειτουργία, τις δραστηριότητες και λοιπά θέματα της ΠΟΣ, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της, στη διεύθυνση www.hellasmill.gr.

Επιπλέον, σας παραθέτουμε και τα παρακάτω γενικά και βασικά:

- Η ΠΟΣ είναι Δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο, συνεπώς τα μέλη της είναι Σύνδεσμοι, Σύλλογοι, Λέσχες κλπ και όχι φυσικά πρόσωπα.
- Για να εγγραφούμε ως Σύνδεσμος στην ΠΟΣ πρέπει να πληρώσουμε εφάπαξ , ως Σύνδεσμος, 100 €.
- Η ετήσια συνδρομή των Συνδέσμων στην ΠΟΣ είναι 30 λεπτά του ευρώ ανά εγγεγραμμένο μέλος.
- Ανά 50 εγγεγραμμένα και οικονομικώς ενήμερα μέλη, θα συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΣ και στις υπόλοιπες διεργασίες της (μπορεί να εκλέγει και να εκλέγεται), ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου μας (εμείς συνεπώς μπορούμε να έχουμε δύο ή και τρεις εκπροσώπους, ανάλογα με τα εκάστοτε οικονομικώς ενήμερα μέλη μας).
- Εφόσον το ζητήσουμε, μπορούμε να ορίσουμε ως έδρα του Συνδέσμου μας, την έδρα της ΠΟΣ (μέχρι τώρα ως έδρα του Συνδέσμου μας έχουμε ορίσει την οικία του Σταύρου Χριστάκου).
- Τέλος, για να υποβάλλουμε αίτημα εγγραφής στην ΠΟΣ, πρέπει να συνυποβάλλουμε και Πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης ή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, το οποίο να περιλαμβάνει απόφαση για προσχώρηση στην Ομοσπονδία.  

Υπόψη ότι στο Καταστατικό του Συνδέσμου μας δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για εγγραφή σε άλλους Συνδέσμους – Ομοσπονδίες κλπ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή του Διοικητικού Συμβουλίου. Υπάρχουν όμως οι παράγραφοι 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 3 του Καταστατικού (Τρόποι και Μέσα Εκπλήρωσης Σκοπού του Συνδέσμου), που προβλέπουν δράσεις και Συνεργασίες με άλλους φορείς, Συλλόγους και Συνδέσμους Αποστράτων (μπορείτε να διαβάσετε το Καταστατικό του Συνδέσμου στο blog του Συνδέσμου: https://sse83.blogspot.com/p/about.html).   

Τέλος το ΔΣ του Συνδέσμου σας παραθέτει και τα δικά του σχόλια – απόψεις, όπως παρακάτω:

Κατά την άποψη του ΔΣ, ο Σύνδεσμος είναι ένας Πολιτιστικός Σύλλογος με κύρια ενδιαφέροντα τις συναντήσεις των μελών του και την ψυχαγωγία. Ένας Πολιτιστικός Σύλλογος, συνεπώς, δεν έχει λόγο να ασχολείται με θέματα που αφορούν διεκδίκηση δικαιωμάτων.

Σύμφωνα όμως με το Καταστατικό του Συνδέσμου:

Στο Άρθρο 2 αυτού (ΣΚΟΠΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ) περιλαμβάνονται τέσσερις παράγραφοι που καθορίζουν ως σκοπούς του Συνδέσμου αυτά που αναφέρουμε παραπάνω (συναντήσεις – ψυχαγωγία) και μια παράγραφος που καθορίζει ως σκοπό του Συνδέσμου την διεκδίκηση δικαιωμάτων των μελών του.

Στο Άρθρο 3 (ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ), από τις 8 παραγράφους του, οι επτά (1-7) αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα σε διεκδικήσεις και μόνο μια (η 8η) σε εκδηλώσεις.

Τα παραπάνω, θεωρούμε ότι δημιουργούν και μια σύγχυση τόσο σε εμάς όσο και στα μέλη μας, με αποτέλεσμα άλλοι να λένε ότι πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με την οργάνωση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και άλλοι να απαιτούν την εμπλοκή μας σε πιο δυναμικά θέματα όπως διεκδικήσεις, δικαιώματα, οικονομικά θέματα κλπ.

Η άποψη των μελών του ΔΣ, εκ των ανωτέρω, διχάζεται.

Αν πούμε ότι το έργο μας είναι η ψυχαγωγία των μελών μας, τότε λέμε μετ’ επιτάσεως ότι ΔΕΝ έχουμε καμιά δουλειά με την ΠΟΣ.

Αν όμως πούμε ότι πρέπει να ασχολούμαστε και με τη διεκδίκηση δικαιωμάτων των μελών μας τότε θα πούμε, πάλι μετ’ επιτάσεως, ότι ΝΑΙ πρέπει να εγγραφούμε στην ΠΟΣ, μέσω της οποίας θα διεκδικήσουμε ό,τι θεωρούμε ότι πρέπει να πάρουμε.

Με βάση τα παραπάνω, θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση του θέματος στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, η οποία προσδιορίζεται στις αρχές του έτους 2024 (θα εκδοθεί ανακοίνωση στο επόμενο διάστημα με την οποία θα καθορίζεται ο ακριβής τόπος και χρόνος πραγματοποίησης καθώς και τα θέματα συζητήσεως).

Στη συζήτηση αυτή θα πρέπει να προσδιορίσουμε κατ’ αρχήν το εύρος και το είδος των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου μας και στη συνέχεια να αποφασίσουμε με ψηφοφορία την εγγραφή μας ή όχι στην ΠΟΣ.

Μέχρι τότε, το ΔΣ του Συνδέσμου είναι ανοικτό σε συζήτηση, περισσότερες διευκρινήσεις και προτάσεις για το θέμα, είτε τηλεφωνικά είτε γραπτώς στο email του Συνδέσμου syndesmos.sse.1983@gmail.com.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συνδέσμου Αξιωματικών ΣΣΕ/83

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου